ODSTAVLJANJE

Nekako je v naši glavi….lahko so krive “smernice”, lahko “priporočila zdravstvenega osebja…ampak otrok naj bi bil po enem letu brez flaške.

Zakaj?

Razvoj govora?

Zdravstveno stanje zob?

Ker flaska ni ok, ker ni naravno?

V večini primerov videvam otroke, katerih sesalni vzorec res ni najboljši. Za to niso krivi starši, niti zdravniki. Gre enostavno, za pomanjkanje informacij. Tematika flaškanja, ki se je zanemarjala desetletja.

Če pogledamo zgodovino prvih pripomočkov za hranjenje, nam hitro postane jasno, da je bilo flaškanje daleč od primerne metode hranjenja.

Prve stekleničke

Vendar razvoj gre naprej in s tem tudi raziskave. Žal, v svetu še vedno veljajo določena prepričanja glede hranjenja s stekleničko. In glede teh prepričanj se v večini strinjam, da vodijo v neustrezen razvoj na večih nivojih.

Ko pa flaška, predstavlja optimalno hranjenje (ustreznost hranjenja glede na individualni vidik otroka), se iz vidika razvoja nimamo ničesar bati.

Prav nasprotno, optimalno hranjenje podpira dojenčkov razvoj.

Kaj se lahko zgodi ob tem je to, da otrok ne želi stekleničke opustiti, dovoljuje hranjenje le izbranim osebam. Vendar je star že eno leto, radi bi ga odstavili. Otrok pa na to še ni pripravljen.

Ko se lotimo odstavljanja, moramo upoštevati otrokovo individualnost. Ja veliko trobim o individualnosti, vendar naši otroci niso roboti, zanje ne obstajajo navodila. Mogoče je to se težje sprejeti v popolnosti, ko pa na vsakem koraku dobivam določena navodila, kako naj ravnamo z otrokom.

Pa vendar, da ne zaidem, lahko nanizam nekaj iztočnic, glede odstavljanja, ki pa ni nujno da se tudi najdete v njih. Saj veste, individualnost

Otrok hrepeni po polni pozornosti

Včasih imamo občutek, da smo cel dan vpeti, samo v dogajanje okoli otroka. On pa kljub temu, mnogokrat občuti pomanjkanje naše pozornosti. V vrtincu skrbi, nalog, ki si jih zadamo skozi dan, se nam hitro zgodi, da nismo prisotni v danem trenutku. Ljudje, ki niso vajeni prisotnosti, jim je ta izraz tuj, potrebujejo nekaj vaje, da osvojijo stanje tukaj in zdaj.

Poskusi biti prisoten v tem trenutku zdaj. Naj bo tvoja pozornost le tukaj, brez motilcev, razmišljanj kaj, kako,če…delaj eno stvar na enkrat in takrat bodi prisoten s telesom in umom.

Dojenček, malček se giblje v istem energetskem krogu kot mama. Je njegov vzor, njegovo vse. Pristnost, prisotnost, avtentičnost je tisto, kar otrok zahteva od nas. In, ko mu ta del prestavlja primanjkljaj, dostikrat kompenzira s flaškanjem.

 Hranjenje, ne glede na način, lahko predstavlja mnogo več, kot le vnos kalorij. Predstavlja varnost, ljubezen, zatočišče, kjer lahko lažje predela določene informacije.

ODCEPITEV OTROKA

Drug vidik, ki kaže na primanjkljaj pozornosti, je odcepitev otroka. Bodisi, je to vključitev v dnevno varstvo, bodisi tvoja želja po spanju otroka v svoji postelji. 

  • Dnevno varstvo je velik korak. Tako za otroka, kot zate. Zato je pričakovano, da bo tudi kakšna flaška več v tem obobju. Otroku predstavlja stres, kar naenkrat mu je odvzeto vse kar je najbolj poznal. TI. Zato z odstavljanjem malo počakaj, da se otrok navadi na novo okolje, na nove ljudi.
  • Spanje otroka v svoji postelji, sobi je lahko zelo stresno. Čeprav je otrok bil do sedaj povsem zadovoljen v svoji postelji, lahko sedaj občuti primanjkljaj bližine. Z pogostim nočnim hranjenjem lahko sporoča, da si želi tvoje bližine, tebe.  Z rastjo, razvojem se otrok spreminja, raste, razvija, spreminja se tudi njegov pogled na svet, njegove potrebe. Poskusi ga slišati, se odzvati na njegova sporočila.

Premajhen vnos kalorij čez dan

  • Nekateri otroci enostavno nimajo časa za hranjenje. Sedenje za mizo in hranjenje predstavlja za njih totalno potrato časa. Kdo ima še čas za dolgočasno hranjenje, ko pa je na svetu toliko za raziskovati. Posledično primanjkljaj v telo vnesejo ponoči.

Kaj lahko storimo? Naredimo obrok kot dogodivščino. Posedi otroka na sproti tebe, glejta se. Pogovarjajte se, bodi tam, prisoten. Obrok, naj predstavlja obred, in ne le nujen vnos kalorij v telo.

  • Pomanjkanje tekočine? Ima otrok dovolj tekočine čez dan? je mogoče žejen in kompenzira tekočino s flaško?

  • Mnogokrat pa odstavljanje od stekleničke zahteva le čas. Večji ko je otrok, več koncentracije bo zmožen. Posledično bo tudi vnos gh večji in ne bo potreboval nadomestila mleka. Ko je hranjenje ljubeče, ustrezno, v večini primerov otrok sam sledi, v njegovem ritmu.

le navada, razvada?

Lahko pa se tudi zgodi, da postane steklenička stvar razvade. Kako to prepoznamo?

  • Otrok ima zadostne, kalorične obroke čez dan. Poleg tega spije tudi flaško.
  • Ponoči pije navadno mleko, ki ne zadošča obroku.
  • Velikokrat pripravimo steklenico, ker smo mi preutrujeni za umirjanje, uspavanje otroka.

Takrat je na vrsti naša vztrajnost, mirnost, potrpežljivost za sočutno odstavljanje od nočnega hranjenja.

Predvsem pa, če se otrok še vedno hrani s stekleničko pri enem letu, je to čisto ok, dokler steklenička ne predstavlja predmet tolažbe, druge vsebine kot je mleko, hranjenje predstavlja obrok in ne 1urnega premetavanja cuclja v ustih.

Če bi že postavljala neke smernice, bi se ob ustreznem, optimalnem hranjenju te usmerile na odstavljanje do nekje drugega leta. seveda moramo upoštevati individualnost otroka in ne splošna priporočila.

Odstavljanje naj zajema veliko pogovora otroku, razlage, zakaj je sedaj tako. Razloži mu, beri knjige na to tematiko, izmišljuj si zgodbe o odstavljanju. Dovoli mu razumeti, saj razumejo mnogo več, kot si lahko predstavljamo.

Kaj je še pomembno?

Flaska je namenjena hranjenju z mlekom. Bodisi mlečno formulo, materino mleko, darovano mleko. Gosta hrana je namenjen žlički, vilici, rokam…tako otroka učimo hranjenja in ustreznega gibalnega vzorca v ustih.

Dodajanje raznih kosmičev v mleko je način pretentanja, da otrok poje nekaj, na kar morda še ni pripravljen ali pa ne potrebuje. Otrok okoli 6ga meseca razvije krožno gibanje čeljusti, ki mu omogoča žvečenje. Z dodatki v flaši otroka pretentamo, saj kosmiči in drugi dodatki, niso namenjeni sesanju, temveč žvečenju. 

Problematika nastane tudi iz vidika pretoka. Otrok je zmeden ali naj sesa ali zveči. Prehod na gosto hrano je tako še težji in otrok hitreje kompenzira sesanje flaške z kosmiči pred zvečenjem.(Če je uporaba kosmičev minimalna, pa ni učinka. Tako je bolje da poje en grižljaj obroka goste hrane.) Zgoščevanje vpliva tudi na sesalen vzorec, saj mora otrok pri večji gostoti uporabljati večji vakuum, posledično zmanjša kvalitetno sesanje (pozitivni in negativni tlak). 

Z zgoščevanjem tudi ne bomo dosegli daljšega spanca. Razni kosmiči ne zadostijo potrebe po kvalitetnih kalorijah, niti po bližini. Katera sta najpogostejša dejavnika dolgotrajnega flaškanja.

Še vedno pa imejmo v mislih, da je vsak otrok individualno bitje. Ima različne potrebe in zmožnosti katere niso zanemarljive. Zato, sledi le njemu, poslušaj ga, sliši ga, odzovi se. Hrani ga z ljubeznijo.

Similar Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja