PREKOMERNO HRANJENJE DOJENČKA

Ali se lahko dojenček prenaje?

Seveda se lahko, ampak to se kaže drugače, kot pri odraslemu človeku.

Njegovo telo bo višek tako ali drugače izločilo. Lahko se kaže s polivanjem ali pogostim odvajanjem, krči, napenjanje, razdražljivost…

Mnogokrat se dojenčkovo stanje napačno diagnosticira. Kolike, refluks, alergija, intoleranca na mlečne beljakovine..ta stanja so LAHKO izraz prekomernega hranjenja, katerega zdravstvo ne opredeljuje kot vzrok, temveč zdravi le posledico.

💥Dojenček ima omejeno kapaciteto želodca. Ta se res lahko raztegne, ampak ne v nedogled. Ko količina vnosa preseže njegovo kapaciteto, jo ta enostavno zavrže, izrine iz njega. To se kaže v polivanju ali celo bruhanju.

💥Dojenček ima omejeno sposobnost proizvodnje prebavnih encimov v določenem obdobju. Tako višek, katerega telo ne more predelati, enostavno izloči (pogosto odvajanje) in hranila se ne absorbirajo v telo.

Zato ne moremo govoriti o prekomerni telesno teži dojenčka. Telo samo regulira in višek odstrani. Spretnost opazovanja svojega dojenčka, kdaj ima dovolj in s primernim načinom hranjenja, pa ta poje točno toliko kot potrebuje. Ja seveda lahko pride tudi do prekomerne teže dojenčka, amapak tukaj so drugi posredniki kot le mleko ki ga dobiva, npr zdravila.

Druga skrajnost je počasno pridobivanje telesne mase, kot rezultat prekomernega hranjenja. S pretiranim polivanjem lahko dojenček tudi izprazni celotno vsebino želodca in telo ne absorbira hranil.

Kdaj lahko pride prenajedanja?

Sesalni refleks sproža pritok mleka flaške in on požira, delno zaradi refleksa, delno pred strahom da se ne zaduši. -poskusi; uleži se na hrbet in samo pogoltni slino- je neudobno? Sedaj pa v tem položaju poskusi se piti. Sedaj razumeš?

Prenajedanje se kaže predvsem v prvem tromesečju, oz ko je dojenčkov sesalni refleks najmočnejši in ga je z lahkoto izrabiti. Že majhni premiki cuclja v ustih izzovejo refleks; pritisk pod bratico, božanje po licih.

In kako preprečimo prekomerno hranjenje?

🔸️Vsak jok, še ne pomeni lakote. Mogoče si želi družbe, ljubezni, materinega dotika..ga je strah, ga zebe, moti lasek, ki je prišel na njegovo telo…mogoče se želi potolažiti le ob sesanju npr dude. Seveda, če se ne potolaži, ga absolutno nahrani.

🔸️Spremenite mišljenje glede navodil za dojenčke- koliko in kdaj naj spije. Sledi njegovi individualni potrebi. Sam naj določi količino, ki jo potrebuje in kdaj jo potrebuje.

🔸️Preverite, da se vaš dojenček ne hrani prehitro. Po potrebi zamenjajte cucelj z manjšim pretokom, znižajte naklon stekleničke, dovolite mu premor med hranjenjem, da lahko zadiha in njegovo telo zazna stopnjo sitosti

Časovnice so okvirne, zato da se lažje ugotovi prehitro in prekomerno pitje.

Pazi oznake na cucljih so varljive. Nimajo vse znamke za isto starost enakega pretoka.

🔸️Mnogi dojenčki dobijo tudi spalne asociacije z hranjenjem. Tako lahko hitro pride do prenajedanja, saj sesa še v spanju.

🔸️In najpomembnejše, skušajte prepoznati znake sitosti. Nikar ne izvajajte pritiska nad hranjenjem, kar je najpogostejši razlog za prenajedanje.

Nikar pa ne omejuje njegove zahteve po večji količini. Če želi, naj je.

Niti se ne rabite obremenjevati z objavo, če to, kar počnete ustreza vašemu dojenčku.

Similar Posts

One Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja