reševanje averzije

Ko se odločimo za reševanje averzije, je pomembno načrtno, strukturiran, celostni pristop.

JE REŠITEV ČAS IN UVAJANJE GOSTE HRANE?

Averzijski otroci bodo lahko (odvisno od stopnje averzije in sprožilca) sprejeli gosto hrano z veseljem. Vendar le z namenom, da se izognejo steklenički. To pomeni, da, ko se bo negativni dražljaj vrnil v okolje hranjenja (tokrat z gosto hrano), se lahko situacija z zavračanjem ponovi.

Ti otroci so po navadi diagnosticirani kot neješči, izbirčni, trmasti. Njihove prehranjevalne navade so zelo slabe. Na stresne situacije se odzovejo z odklanjanjem hrane, vso situacijo pa poglobijo še hormonske spremembe v najstniškem obdobju..

Seveda situacije ne veljajo za vse. Odvisno je od otrokovega značaja, temperamenta, močne volje, občutljivosti in seveda našega ravnanja/podpore pri tem.

MENIM, DA IMA MOJ OTROK AVERZIJO, KAKO NAPREJ??

Enostavno pravilo, da prenehate s izvajanjem pritiska na dojenčka je žal, dostikrat premalo. Potrebno je razumevanje celotne situacije ter iskanje rešitve na celostni ravni, ki zajema tudi potrebe družine.

Ko prepoznate težavo, je prva stopnička do uspeha:

PRIZNANJE

Priznati si napako, zmoto.. priznati si poraz, občutljivost.. in sposobnost sprejeti vse te občutke, le kot del sebe, ter iti naprej. TO JE OBČUDOVANJA VREDNA ZMAGA

ZAUPANJE

Zaupanje je vrednota, ki ne nastane kar naenkrat. Za njo je potreben čas in grajenje medsebojnega odnosa.

Ko osvojimo prvi dve stopnički reševanja averzije, se lahko lotimo strukturiranega pristopa, ki zajema potrebe in želje celotne družine.

Similar Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja