|

zavračanje na obdobja

Velikokrat pride do neke točke, kjer se zavračanje kaže, kot kratkotrajno obdobje. Posledica bolezni, izraščanje zob, slabega razpoloženja, neustrezne stekleničke, premajhnega/prevelikega pretoka… te dejavniki izvenijo oz. jih spremenim, prilagodimo in hranjenje spet poteka po ustaljenem ritmu.

Kaj pa če ne pomaga? In nas dojenček še vedno spije malo-manj kot prej. Ampak on je večji, in bi “moral” spiti več!

Mogoče vam bo pomagalo eno splošno razumevanje dojenčkovega razvoja, dojemanja, sprejemanja hrane v prvih tednih življenja.

💡Zdravi dojenčki se rodijo s sesalnim refleksom. To je čudež narave, ki jim omogoča preživetje. Ob stiku s stekleničko, prstom, dudo bo začel sesati. Sesanje in požiranje, pa je pogojeno. Vsak premik cuclja v ustih (levo, desno,gor ,dol) bo sprožil sesalni refleks. Držanje in pritisk pod brado, prav tako. (PAZI-Ti prijemi pri zdravem dojenčku niso ok)

Mnenja glede prenajedanja novorojenčka so zelo deljena. Pa vendar je to mogoče. Več o prekomernem hranjenju, si preberite tukaj.

Tako lahko novorojenček, v prvem mesecu življenja z neustreznih hranjenjem, hitro ustvari “presežek” vnosa. Ta presežek ni ravno slab. Vendar se izraža v njegovem drugem mesecu življenja, ko mame postanejo zaskrbljene. Takrat začne njegov sesalni refleks počasi pojenjati In postopno ga zamenjuje notranji občutek lakote/sitosti. To pomeni, da se lahko zgodi, da začne naenkrat jesti manj. Z njim ni nič narobe- Enostavno ne potrebuje več toliko vnosa, mogoče zaradi presežka, ki ga je ustvaril prej.

💡Druga ključna sprememba glede količine, pa se lahko zgodi okoli tretjega meseca. Vsi nam govorijo o poskoku v rasti, kako takrat potrebujejo več, so nenasitni. 

Naš dojenček pa je začel piti manj?!

Po tretjem mesecu, sesalni refleks že skoraj izzveni-se integrira v višje reflekse. Je še vedno prisoten, vendar je notranji občutek lakote tisto glavno vodilo katerem sledi. Sedaj ga boste že zelo težko pretentali, da popije več, kot si on dejansko želi. Predvsem, če se je v prejšnjih tednih izrabljal njegov refleks, k večji popiti količini, se bo sedaj izražalo drugače. 

💡Tretji dejavnik pa je  *obdobja neješčnosti in nenasitnosti*. Gre se za izmenično obdobje skozi njegov razvoj. Ko pride do upada popite količine mleka, se v njemu zgodijo določeni razvojni mejniki. Temu obdobju po navadi sledi obdobje nenasitnosti. Dejansko nadomešča prej nastali manjko. Takrat lahko opazite tudi kakšne premike v njegovem razvoju. Se je začel obračati, več komunicirati z vami, mogoče se bo kmalu prvič usedel, je spoznal nov zvok…. 

Zato ja, lahko se zgodi, da začne piti manj. To pa ne pomeni, da je z njim kaj narobe. Je le njegova želja. Potreba. 

Samo slišati in spoštovati jo moramo…

Similar Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja